Hrvatske sportske legende

Hrvatske sportske legende – Mala zemlja velike sportske povijesti

Iako je Hrvatska mala zemlja, ima mnogo sportskih postignuća. Hrvatska je ušla u povijest sporta zbog nekih postignutih rezultata i uspješnih sportaša. U ovom članku navest ćemo pet najpoznatijih hrvatskih sportaša koji su dali veliki doprinos hrvatskom sportu.

Dražen Petrović

Dražen Petrović

Priču ćemo započeti vjerojatno jednim od najpoznatijih košarkaša svih vremena - Draženom Petrovićem, rođenim 22. listopada 1963. godine u Šibeniku. Svoju sjajnu karijeru punu trofeja započeo je s 15 godina. Zanimljivo je da se strastveno zaljubio u košarku skupljajući i dodajući lopte svom starijem bratu Aleksandru, na njegovim treninzima. Nakon treninga bi ostajao sam u teretani i dolazio na treninge rano ujutro, prije početka škole. Nevjerojatan talent tako malog dječaka, nisu mogli zaobići ni stručnjaci, a već tada su mu predviđali uspješnu karijeru.

S obzirom na brojna odličja diljem Europe, bio je i prvi Europljanin u NBA ligi, što je bio dodatni dokaz koliko je zapravo bio veliki igrač. Tijekom sezone 1992./1993. bio je treći u prvih pet NBA lige. Dražen Petrović, ili kako ga je gotovo cijeli svijet prozvao - “Mozart košarke”, tragično je poginuo u prometnoj nesreći, sa samo 28 godina, 7. lipnja 1993. godine u Njemačkoj. Možemo reći da je Dražen živio za košarku i sport te je bio i ostao istinska legenda, kao i velika inspiracija svim generacijama i simbol hrvatskog sporta. Ako ste rezervirali jednu od naših vila u Šibeniku, zašto ne biste posjetili Dražen košarkaški teren i odigrali utakmicu…

Mate Parlov

Mate Parlov

Sljedeća sportska legenda koju ćemo spomenuti je Mate Parlov - poznati hrvatski boksač i osvajač olimpijskog, europskog i svjetskog zlata za bivšu Jugoslaviju. Rođen u Splitu 16. studenoga 1948., profesionalnu karijeru započeo je 1975., a naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji osvojio je godinu dana kasnije, 1976., tehničkim nokautom u 11. rundi - naslov je obranio tri puta. Kao profesionalni boksač imao je 29 borbi; 24 pobjede, 3 poraza i 2 remija. Zanimljivo je da je Parlov, pripremajući se za jednu od borbi 1978. godine, u sklopu dodatnih kondicijskih priprema igrao nogomet u pulskom klubu "Staklara".

Zanimljiv podatak kaže i da je Parlov, kao veliki sportaš, jednom prije utakmice saznao da tadašnja "Jugoslavenska radiotelevizija" nema financijskih sredstava za prijenos utakmice. Na kraju je ispisao ček kojim je pokrio troškove prijenos.Posljednji doticaj s boksom Mate Parlov imao je na Olimpijskim igrama 1984. godine, na kojima je sudjelovao kao izbornik jugoslavenske reprezentacije.Tada su jugoslavenski boksači ostvarili svoje najbolje rezultate u povijesti.Nakon završetka aktivne boksačke i sportske karijere općenito, Parlov je živio u Puli i vodio vlastiti kafić "Mate", au ožujku 2008. godine dijagnosticiran mu je rak pluća od kojeg je preminuo 4 mjeseca kasnije, 29. srpnja 2008. godine.

Davor Šuker

Davor Šuker

Uz Dražena Petrovića i Mate Parlova, jedno od najpoznatijih imena hrvatskog sporta je Davor Šuker. Rođen je 1968. godine u Osijeku, gdje je i započeo nogometnu karijeru igrajući za tadašnjeg prvoligaša NK Osijek. , prelazi u redove jačeg, također hrvatskog kluba, “NK Dinamo” odlazi u Španjolsku, gdje postaje član “FC Seville”. Ovdje je proveo sljedećih 5 godina svoje karijere, postavši ikona kluba zahvaljujući iznimnim uspjesima koje je donio klubu. Nakon toga prelazi u Real Madrid s kojim 1997. osvaja naslov prvaka Španjolske, a potom i Ligu prvaka 1998. Brojnim naslovima okrunjena je i reprezentativna karijera Davora Šukera.

Igrajući za nogometnu reprezentaciju Jugoslavije 1991. odigrao je dvije utakmice i postigao jedan gol. Igrao je i u mlađim kategorijama bivše države, pa tako iu finalu Europskog prvenstva U-21 gdje je Jugoslavija izgubila u finalu od domaćina Rusije. Davor Šuker proglašen je najboljim igračem prvenstva. Ono što je najvažnije spomenuti kada govorimo o reprezentativnoj karijeri Davora Šukera, svakako su njegovi nastupi za hrvatsku nogometnu reprezentaciju, u vrijeme kada se tek pojavila na svjetskoj nogometnoj sceni. Davor Šuker bio je jedan od igrača koji su Hrvatsku odveli na 3. mjesto na Svjetskom prvenstvu 1998. godine.

Šuker je tada osvojio nagradu "Zlatna kopačka" koja se dodjeljuje najboljim strijelcima Svjetskog prvenstva. Šuker je posljednji put za hrvatsku reprezentaciju nastupio 2002. godine na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji i Japanu. Za njega možemo otvoreno reći da je veliki hrvatski sportaš, globalno poznat u cijelom svijetu. U nogometnim vodama ostao je i nakon završetka profesionalne karijere, vodeći zagrebačku nogometnu akademiju koja je nosila njegovo ime. Davor Šuker i dalje je dio hrvatskog nogometa - od 2012. je "prvi čovjek" hrvatskog nogometa, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, a također je i član Izvršnog odbora UEFA-e.

Janica Kostelić

Janica Kostelić

Ne smijemo izostaviti ni našu najbolju alpsku skijašicu Janicu Kostelić, rođenu 5. siječnja 1982. u Zagrebu. Janica je imala samo 3 godine kada je počela skijati, a njena velika ljubav prema skijanju rodila se vrlo rano. Ozbiljno je počela trenirati s 10 godina i već tada je bio očit njen talent i da će ostaviti veliki trag ne samo u skijaškoj već i u sportskoj povijesti. U dječjoj kategoriji pobijedila je na 2 najvažnija natjecanja, "Topolino" i "Pinokio". Među njezinim najvećim uspjesima, koji su je učinili jednom od najboljih svjetskih skijašica, navest ćemo da je peterostruka svjetska prvakinja, osvojivši medalje u St.

Moritzu i Bormiju. Osvojila je i 4 zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju 2002. i u Torinu 2006. Osvojila je i prvih 10 plasmana na FIS utrkama te osvojila 3 velika Kristalna globusa i 3 mala Kristalna globusa u slalomu te brojne nagrade na ostalim natjecanjima . Fascinantna je činjenica da je sve to postigla sa samo 24 godine i definitivno zasluženo zauzela mjesto najbolje skijašice svijeta ikada u povijesti ovog sporta. Nažalost, zbog brojnih ozljeda, Janica je nakon završetka sezone 2006. odlučila uzeti pauzu od skijanja. Konačno, godinu dana kasnije, odlučila je da se više neće vraćati aktivnom bavljenju sportom.

Goran Ivanišević

Goran Ivanišević

Posljednja sportska legenda koju ćemo danas spomenuti je umirovljeni tenisač, jedno od prepoznatljivih imena hrvatskog sporta i svjetskog tenisa - Goran Ivanišević. Rođen 1971., profesionalnu karijeru započeo je 1988., a značajne uspjehe bilježi od 1990. Ivanišević je do danas jedini Hrvat koji je osvojio Wimbledon (2001.), a ujedno je i jedini pobjednik Wimbledona u povijesti. koji je na turnir došao s pozivnicom. Zanimljivo je da je Ivanišević u trenutku pobjede bio najlošije rangirani tenisač (125. na ljestvici). Takvom plasmanu najviše je kumovala ozljeda ramena zbog koje je propustio brojne turnire.

Slijedom toga, organizatori su mu dodijelili pozivnicu kojom je, suprotno svim očekivanjima, osvojio ovaj prestižni turnir. Ivanišević je bio član hrvatske teniske reprezentacije, kada je osvojio Davis Cup 2005. godine; osvojio je dvije brončane medalje na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992.; pojedinačno i u paru. Tijekom profesionalne karijere bio je poznat po izrazito napadačkoj igri i iznimno jakim servisima, što ga je dovelo do najvišeg plasmana u karijeri, drugog mjesta na ljestvici tenisača koje je ostvario 1994. godine. Goran Ivanišević osvojio je ukupno 22 ATP turnira u pojedinačnoj konkurenciji i još 9 u konkurenciji parova, što ga čini najtrofejnijim hrvatskim tenisačem u povijesti.

Nije kraj popisa

Ovo je samo mali dio medalja, priznanja i nagrada koje su osvojili hrvatski sportaši. Zanimljivo je da je Hrvatska osvojila ukupno 44 medalje na Zimskim i Ljetnim olimpijskim igrama te nekoliko tisuća medalja na brojnim svjetskim i europskim prvenstvima. Kao zaključak ovog članka možemo vam samo poželjeti dobrodošlicu u zemlju vrhunskih sportaša.