• Klupska pravila

    

  Natjecateljsko igralište

  - ima 18 polja (PAR 72) i dužinu od 6403 metra, suvremenog je dizajna, igrački je zahtjevno s 11 jezera i ugodnim krajolikom, u funkciji je od 2010. godine. Namijenjeno je golferima koji su dobro savladali vještine igranja golfa i na golf igralištu traže nove izazove.


  Gradsko igralište

  - ima 9 polja (PAR 60) i dužine 3072 metra, lijepog je dizajna s jednim jezerom koje je u funkciji od 2004. godine. Namijenjeno je svim golferima i polaznicima golf akademije.


  Golf vježbalište

  - sastoji se od driving range-a, putting i chiping greena. Na vježbalištu aktivno djeluje i golf akademija. Prostor vježbališta namijenjen je golferima - članovima kluba, gostima i polaznicima golf akademije.


  Javnog restorana (klupska kuća 1)

  - smještenog u neposrednoj blizini parkirališta. Restoran je otvorenog tipa i mogu ga koristiti svi posjetitelji Golf centra. Gostima javnog restorana nije dopuštena šetnja i zadržavanje na travnatim površinama. Na rubnom dijelu natjecateljskog igrališta izgrađeni su objekti za stanovanje koji se uklapaju u krajolik i ne utječu na neometano igranje na igralištu. Ceste vode do naselja i isključivo su namijenjene upotrebi stanarima i njihovim gostima. Ostalim gostima golf centra nije dopušteno parkiranje i vožnja po tim cestama. Golferima je zabranjeno ulaziti u dvorišta oko stambenih objekata. Igrač je odgovoran za svu štetu koju uzrokuje na privatnom posjedu.


  Opća pravila:


  Sezona igranja golfa najviše ovisi o vremenskim prilikama i načelno traje od 15. ožujka do 15. studenog. Radno vrijeme igrališta utvrđuje se s obzirom na doba godine i ostale okolnosti, a objavljeno je na klupskoj kući i klupskoj web stranici igrališta.


  Pravila odijevanja:


  Gospoda:

  Majice moraju imati ovratnik i rukave (prihvatljivi su i povišeni, tzv. rol ovratnici). Majice cijelo vrijeme moraju biti u hlačama. Golf hlače mogu biti kratke ili duge. Kratke hlače moraju biti do koljena, bez raznih dodataka (cargo džepovi, resice i sl.). Obavezno je nošenje remena na hlačama. Nije dopušteno hodati bez majice. Majice bez rukava, trenirke, te druga športska odjeća za vježbanje ne smatraju se primjerenom golf-odjećom.


  Dame:

  Dopuštene su golf majice sa ili bez ovratnika i sa ili bez rukava (ramena moraju biti pokrivena). Golf hlače mogu biti kratke ili duge. Topići na bretele, majice s izrazitim dekolteom, trenirke, te druga športska odjeća za vježbanje ne smatraju se prikladnom golf-odjećom. Plavi i/ili crni denim jeans, te kratke jeans hlače nisu primjerena golf-odjeća. Golf-cipele i ostala golf-obuća moraju pokrivati petu i prste. Također je obvezno nošenje čarapa. U golf & country clubu Zagreb obavezno je korištenje golf-cipela s mekanim čepovima (soft spikes). Posjetiteljima i gostima Kluba nije zabranjeno nositi jeans u prostorijama klupske kuće, međutim, ukoliko kreću na igralište, biti će zamoljeni da se preodjenu u prikladnu golf-odjeću.


  Pravila na golf igralištu:


  • U Golf i ladanjskom klubu Zagreb 1995 primjenjuju se Pravila Golfa odobrena od R&A Rules Limited osim u slučajevima kad ih zamjenjuju lokalna pravila te klupska pravila ponašanja i odijevanja.


  • Svi igrači moraju rezervirati svoje startno vrijeme i prijaviti se na recepciji kluba prije početka igre gdje će im biti izdana dnevna green fee karta. Dnevna green fee karta potvrđuje da je igrač podmirio svoje obveze na recepciji kluba i treba biti vidljivo istaknuta na golf torbi. Vlasnici godišnjih karata za igru trebaju godišnju kartu držati vidljivo istaknutu na golf torbi. Igra se počinje s 1. tee-a, osim ako osoblje recepcije ili starter ne izdaju drugačije upute. Rupe se igraju po redoslijedu. Nije dopušteno preskakanje rupa niti ponavljanje igranja rupe.


  • Od svih igrača očekuje se disciplinirano ponašanje, sportski duh i ljubaznost u svakom trenutku.


  • Propisano vrijeme igre za 18 rupa je 4 sata i 30 minuta. Svaka skupina odgovorna je za poštivanje brzine igre i držanje tempa sa skupinom ispred. Sporija skupina mora propustiti bržu skupinu, bez obzira na broj igrača, ako se pojavi jedan prazan fairway ispred sporne skupine. Igrač s najnižim handicapom u skupini odgovoran je za poštivanje brzine igre.


  • Svaki igrač mora imati vlastitu golf torbu i palice.


  • Marshall će se nalaziti na igralištu sa zadaćom da pomogne igračima održati tempo igre, poštovati pravila ponašanja kao i primjenu lokalnih pravila. Molimo poštujte smjernice ili upute Marshalla.


  • Uprava igrališta može zatvoriti igralište za igru ukoliko utvrdi da bi igra ili loši vremenski uvjeti mogli oštetiti travnjak. Svi igrači moraju napustiti igralište kad dobiju takve upute od klupskog osoblja.


  • Na igralištu nije dopušteno vježbanje. U tu svrhu molimo koristite vježbalište za duge udarce (driving range) te vježbališta za kratke udarce (chipping i putting green).


  • Zabranjeno je igrati driving range lopticama na igralištu. Nije dopušteno oštećivati teejeve i fairwaye probnim udarcima.


  • Klupsko osoblje može spojiti manje skupine igrača u jednu. Zabranjeno je igranje više od 4 igrača u skupini u bilo koje vrijeme. 


  • Ako igrač vjeruje da je njegova loptica završila izvan granica igrališta ili može biti izgubljena izvan vodenog hazarda, njegova je obveza, radi uštede vremena, odigrati provizornu lopticu.


  • Pažljivo popravite sva vidljiva oštećenja greena nastala udarcem loptice, napunite ih pijeskom ili vratite divot na fairwayu, napunite pijeskom divot na teeju i popravite sve tragove u bunkeru nakon igre iz bunkera. Pažljivo rukujte zastavicom na greenu pa i kada ju vraćate u rupu. Ne koristite palicu za vađenje loptice iz rupe. Pokupite sve slomljene stalke za lopticu sa tee-ja. Na driving rangeu vježbajte samo s označenih položaja. Na chiping greenu vježbajte samo kratke udarce.


  • Ručnim kolicima ne prelazite preko teejeva, greenova, forgreenova, između greenova i bunkera i između greena i hazarda.


  • Dopušteno je konzumirati alkoholna pića.


  • Otpad ostavljajte u kante za otpad na igralištu.


  • Molimo poštujte vlasnike kuća i njihovu imovinu oko golf igrališta. Ne ulazite golf autićima na privatan posjed. Ne izvodite golf udarce sa privatnog posjeda. Igrač je odgovoran za svu štetu koju uzrokuje na privatnom posjedu.


  • Na golf igralištu se nalaze toaleti. Molimo, koristite ih.


  • Djeci u dobi od tri godine ili mlađoj nije dopušten pristup na golf igralište. Djeci u dobi od 3 do 12 godina dopušten je pristup na igralište u pratnji odrasle osobe. U klupskoj kući, također, moraju biti pod nadzorom odrasle osobe. Iznimke su moguće samo uz dopuštenje voditelja kluba.


  • Psima je pristup na golf igralište i klupsku kuću dopušten. Pas cijelo vrijeme mora biti pod kontrolom vlasnika.


  Pravila korištenja golf autića:


  • Nije dopušteno korištenje golf autića bez odgovarajuće prijave i preuzimanja autića na recepciji kluba.


  • Korisnik golf autića mora imati najmanje 16 godina.


  • U golf autiću mogu se voziti najviše dvije osobe i dva seta palica. Osoblje kluba ima diskrecijsko pravo spojiti pojedinačne vozače u jedan autić ako je to potrebno.


  • Poštujte sve prometne znakove za golf autiće.


  • Igrači moraju poštivati pravila korištenja golf autića. Pravila će se mijenjati u skladu sa godišnjim dobima i vremenskim prilikama i biti će objavljena na recepciji kluba.


  • Uvijek koristite postojeće staze za golf autiće, posebice u blizini tee-eva i green-ova. Nije dopušteno voziti golf autić na udaljenosti manjoj od 10 metara od tee-a ili green-a, osim na stazama za golf autiće. Nije dopušteno voziti se golf autićem kroz hazarde, uključujući bunkere i prirodna područja. Golf autiće vozite samo po fairway-u.


  • Ne vozite autiće po padinama, u roughu, po nestabilnom terenu, po mekanim područjima.


  • Golf autići koriste se na vlastitu odgovornost. Korisnik golf autića odgovara za svu štetu nastalu nesavjesnom upotrebom.


  • Svatko zatečen u ponovljenom kršenju pravila korištenja golf autića biti će udaljen s golf igrališta.
  Udaljenje s golf igrališta


  •  Oštećenje igrališta izazvano namjerom ili krajnjom nepažnjom.
  •  Vožnja autićem protivno pravilima o korištenju autića usprkos opomeni.
  • Krajnje neprimjereno ponašanje na cjelokupnom prostoru kluba (npr. agresivno ponašanje prema drugim igračima i osoblju kluba, namjerno oštećenje klupske imovine).


  Rješavanje problematičnih situacija:


  Svako kršenje pravila ponašanja i propisa na igralištu kao i neprimjereno ili uvredljivo ponašanje rješavat će od slučaja do slučaja Marshalli na igralištu i registrirati će takvo ponašanje u knjizi dežurstva. Marshall je ovlašten udaljiti svaku osobu sa golf-igrališta, za taj dan, koja krši pravila ponašanja ili svojim ponašanjem nanosi štetu golf-igralištu, bez prava na povrat plaćenih naknada. Uprava igrališta, za članove kluba Predsjedništvo kluba, može suspendirati ili ukinuti prava ili privilegije igrača bez povrata plaćenih naknada zbog ponovljenih kršenja ovih pravila.